Дизайн | 3d визуализации | изпълнение на проектите

Моята снимка
София, София, Bulgaria
3d Smart design е креативно студио фокусирано върху развитието на концептуалния дизайн, фотореалистичната 3d визуализация и цялостното изпълнение на проектите. Нашият екип от професионалисти работи в посока изграждане на дизайн съобразен с вашите изисквания и потребности. Цялостната концепция е насочена към максимално улеснение на клиента. Нашите услуги са предназначение за клиенти, които ценят своето време и държат на качественото и детайлно изпълнение.

неделя, 22 януари 2012 г.

Как да се грижим за мебелите от тиково дърво и ратан

Мебелите от тиково дърво са много предпочитани за използване във външни площи поради издържливостта им на елементите на времето. Ако вашата мебелировка от тиково дърво е оставена навън през зимния сезон без някакво поддържане или ако е изложена на валежи от дъжд неколкократно, омасляването на повърхността на масата от тиково дърво може да се изтрие след няколко години и цветът и да се превърне накрая в сивкав оттенък, нещо което е естествено. По долу описваме в няколко етапа какво трябва да направите, за да подновите мебелировката си от тиково дърво лесно и самостоятелно.

Ако нямате масло за тиково дърво, може да поддъжате мебелировката си с вода. Тъй като мебелте са от естествено дърво, а то се нуждае от вода. Изложена на обилна слънчева светлина, мебелировката може да се пропука, когато нивото на влажност се понижи. За да предотвратим това да се случи може да напръскваме нашата мебелировка с вода веднъж или два пъти седмично.

1. Минаване с шкурка: Преди да започнем трябва да почистим масата като използваме специален продукт за чистене на тиково дърво или да я измием с хладка вода и сапун. Ако я измием с вода, трябва да изчакаме да изсъхне преди да започнем работата с шкура. Когато приключим с шкурката се препоръчва да използваме чиста и суха памучна кърпа за отстраняване на праха, който е останал. Трябва да сме сигурни, че дървото е чисто и сухо преди да нанесем маслото за тиково дърво.

2. Нанасяне на тиково олио: Разбъркваме маслото за тиково дърво, след това слагаме сместа в контейнер. Трябва да нанасяме тиковото масло с помощта на четка за боя или мече.

3. Изтриване с памучна кърпа: След като сме изчакали около 15 минути, отстраняваме излишното масло с памучна кърпа. Ако е необходимо да се сложи втори пласт, трябва да се изчака поне един час преди това, за да може тиковото дърво да поеме маслото. Трябва да изчакаме още 24 часа преди да използваме масата.

4. Сега можем да се радваме на вида на нашата маса от тиково дърво, която изглежда както в деня в който я купихме, с наситен цвят и блестяща!

Мебелите от стар тик са изключително стилни и носят в себе си топлотата на уюта. Тиковото дърво (teak tree) расте в горите на Лаос, Бирма и Тайланд, а дървесината се добива трудно. Предпочитано е заради своята здравина – мебелите от тиково дърво са си направо вечни. Мебелите от тиково дърво се превръщат в изключителен хит в интериорният дизайн. Неслучайно световни звезди като Анастейша, Шарън Стоун, Анджелина Джоли, Лиз Хърли и много други, са ги предпочели за обзавеждане на домовете си. Мебелите от тик притежават ценни качества – маслата, които се съдържат в тях ги правят устойчиви на влага и слънце, а също и на набезите на дървеници.


Тиковото дърво произхожда от мусонните гори на Лаос, Бирма и Тайланд. Единствено там и в Индонезия, където преди 150 години холандците създават първите тикови плантации, е налице специфичното съчетание на почвени и климатични условия, което създава неповторимите качества на този тип дървесина. Освен нея съществуват борнейски тик (баранкирай), бразилски тик (фрейжо) и африкански тик (ироко) - все екзотични названия, зад които се крият видове, несравними със световно признатия бирмански или индонезийски тик.

Високото съдържание на естествени масла и смоли придава изключителните качества на тиковата дървесина. То се стимулира допълнително със следния трик – две години преди отсичането на дървото до основата му кората се обелва под формата на пръстен. Това предизвиква плача на тика, при който става насищане с безценните масла и смоли. Резултатът е устойчивост и стабилност. Тикът почти не поема външна влага и химикали. Минимално се изкривява. Отлично се поддава на обработка. Невероятната му здравина е съчетана с лекота (теглото му е по-ниско от това на дъба). Красивият му цвят и текстура биха били обект на завист от страна на другите дървесни видове, ако растенията можеха да завиждат.

Няма коментари: