Дизайн | 3d визуализации | изпълнение на проектите

Моята снимка
София, София, Bulgaria
3d Smart design е креативно студио фокусирано върху развитието на концептуалния дизайн, фотореалистичната 3d визуализация и цялостното изпълнение на проектите. Нашият екип от професионалисти работи в посока изграждане на дизайн съобразен с вашите изисквания и потребности. Цялостната концепция е насочена към максимално улеснение на клиента. Нашите услуги са предназначение за клиенти, които ценят своето време и държат на качественото и детайлно изпълнение.

сряда, 28 септември 2011 г.

Блогът за дизайн: Носталгия по миналото или иновационни технологии

Блогът за дизайн: Носталгия по миналото или иновационни технологии: Говорейки за декоративните мазилки и бои винаги опираме да този въпрос. Colorificio San marco е група от заводи утвърдили се като лидер в Ит...

Разликата между интериорния дизайнер и интериорния декоратор

Тази тема е посветена на разбирането на разликите между двете специалности. Често клиентите не правят разлика между интериорен дизайн и вътрешно обзавеждане, а те са както доста сходни, така и изискват различни умения и нива на образователна подготовка. Най-ранните издания на темамата за вътрешното обзавеждане се появяват през 19 век, така че това е сравнително нова професия. "Декорацията" е термин, актуален за 19-ти век, докато "дизайн" е отличителна черта на 21-ви век.

неделя, 18 септември 2011 г.

Кратка история на интериорния дизайн

Заслугите за създаването на интериорния дизайн е най-често се дават на древните египтяни, които украсявали своите колиби от кал с прости мебели, застилали подовете си с животински кожи или текстил, украсявали стените си със стенописи, скулптури, и рисували вази. Красива златни накити, намерени в египетски гробници (като тази на Тутанкамон) разкри важността на по-богата украса за богатите и мощни египтяните.

Римски и гръцки цивилизации, изграждат стила си върху египетското изкуство за вътрешно обзавеждане и декориране. И двете култури отпразнува граждански гордост чрез развитие на купол покрив обществени сгради. В дома на гръците присъстват мебели от дърво, слонова кост и сребърни орнаменти. Римляните поставят специален акцент върху съчетаването красотата и комфорта, а интериора на дома отразява тяхното богатство и социален статус. Римските  мебели, са изработени от камък, дърво или бронз.Основни елементи в декорирането са възглавници и гоблени. Както римляни и гърци са използвани вази, мозаечни подове, стенописи или фрески за разкрасяване на интериорни пространства.

петък, 16 септември 2011 г.

Ръчната изработка на декоративно стъкло

Стъклото, в чистата си форма, е прозрачен, относително здрав, твърд, по същество инертен и биологически неактивен материал, който може да бъде оформен в много гладка непропусклива повърхност. Тези качества водят до множество употреби на стъклото. Стъклото обаче е крехко и се чупи на остри парчета. Тези свойства могат да се модифицират или дори да се променят напълно с добавянето на други съставки или чрез топлинна обработка.

Поради тези си качества стъклото намира изключително широко приложение в нашето ежедневие. То е много ценен материал в дизайна. Това се дължи на способността му да пречупва светлината и да създава танц от светлини и сенки. 

Когато говорим за интериорен дизайн, при който държим всичко да е съобразено с нашите естетически представи за красота е неминуемо използването на ръчната изработка на стъклото. Това ни дава възможност да реализираме нашите идеи - да съобразим формата и цветовете и да ги впишем в нашето пространство по нашия индивидуален начин, независимо дали става въпрос за малък аксесоар, витраж или стъклен панел.

четвъртък, 15 септември 2011 г.

Семпъл дизайн в бяло

Един елегантен интериор създаден с изключително усещане за баланс и хармония. Студенината на ледено белите стени се разчупва с топлото зебрано, което освен със специфичния си цвят се отличава и с натрапчива структура. Тези материали са свързани със сив дъб, който е ползван за пода. Резултатът е светла и много уютна атмосфера.

Естествено това е само крайния ефект, който е резултат на много задълбочен анализ. За постигането на този интериор на първо място са поставени навиците и привичките на семейството. Не на последно място са и конкретните взаимоотношения.  Въз основа на тези факти са надградени разпределението на пространството, както материалите и текстурите. Дизайнът категорично служи на функционалността на дома, което всъщност е и неговата основна роля.




сряда, 14 септември 2011 г.

Иновативните материали в съвременния дизайн


Litracon ™ е комбинация от оптични влакна и фин бетон. Тя може да се произвежда както под формата на сглобяеми така и като изграждащи блокове и панели. Поради малкия размер на влакната, те се сливат с бетота на стават част от този композитен материал. По този начин, резултатът е два материала - стъкло в бетон - смесени в един, Получава се концептуално нов материал, който е хомогенен във вътрешната си структура и по основните си повърхности, но и носи свойствата на своите компоненти. От една страна той се отличава с изключителна здравина, а от друга с типичната за стъклото прозрачност.

Стъклени влакна прокарват светлина от точки между двете страни на блоковете. Ефектите са невероятни - тъмната страна на блоковете подсилва дълбочината на сенките, докато цветът на светлината остава непроменен. А от към светлата страна се прокрадват тънки светлинки.



вторник, 13 септември 2011 г.

Саморазливните подове - писък в интериора

Съществува голямо разнообразие от различни видове подови покрития: паркет, ламинат, масивно дърво, плочки, корков материал, линолеум, килим. Този списък може да се продължава още, като голяма част от споменатите продукти са модулни и изискват свързване на отделните елементи и оформяне. В настоящата статия, обаче, ще стане дума за саморазливните подови замазки, които разчитат на различна технология на полагане.

Съвременният саморазливен под може да се характеризира като монолитно покритие, създадено от вискозни материали. Днес на пазара се предлагат множество състави, различаващи се според областта на приложение, дебелината, устойчивостта на износване и други технически и технологични свойства. Самоизравняващите се състави са две основни групи – полимерни (на органична основа) и минерални (с неорганични връзки). Сред отличителните качества на полимерните разливни подове са бързо втвърдяване, дълговечност и устойчивост на износване. Именно затова тези материали са особено подходящи за помещения с голямо механично натоварване на пода, например административни и търговски сгради, спортни зали, както и промишлени помещения. Не по-малко важно е и друго тяхно свойство – устойчивост на химически въздействия. В зависимост от химическия си състав, се различават метилакрилатни, епоксидни, цементно-акрилни (приготвят се от сух строителен материал и т.нар. „течен компонент”) и полиуретанови подови покрития. 

Първите три вида имат по-голяма популярност и приложение в промишленото строителство и често се оказват най-практичното за тях решение. Що се касае до жилищни помещения, то идеален е четвъртия вариант, а именно – полиуретановото подово покритие. Първо, този материал е безопасен за здравето, второ, той е траен и устойчив и трето - лек. Затова подови покрития от него имат по-висока естетическа стойност и индивидуален облик от останалите видове саморазливни.

Саморазливните замазки се използват там, където се предявяват големи изисквания към готовия под. Такова могат да бъдат висока химическа устойчивост, устойчивост към износване (в това число и повишена влажност), необходимост от обезпечение на антистатична защита или други специални санитарно-хигиенични изисквания. На първо място, естествено, това са производствените помещения и офиси с висока експлоатационна натовареност, администратични сгради, телевизионни студиа, спортни съоръжения и други. В жилищните помещения това са кухни, бани, коридори, остъклени лоджии. 

Тема за необходимостта от интериорен дизайн

Въпреки голямата популярност на услугата интериорен дизайн през последните години все още има неяснота около нейната полза. Тази неяснота е резултат от различното разбиране на различните фирми за същноста на интериорния дизайн. Професията интериорен дизайнер е сравнително нова за България, поради което всяка фирма има почти коренно различно ноу-хау за тази услуга. Като всяко ново начало е необходимо време нещата да се уравносят и да се изчисти разбирането за услугата. Това е така, защото в резултат на бума на пазара за недвижими имоти все повече фирми започнаха да предлагат интериорни решения. Тази услуга е в портфолиото на мебелни фирми, рекламни агенции, агенции за недвижими имоти, архитекти, уеб дизайн компании и др. В това няма нищо лошо всеки може да търси свободно клиенти. Проблемът, е че повечето фирми не са подготвени и не са наясно със сложноста на услугата интериорнен дизайн, поради което предлагат некачествена и много повърхностна услуга. А това води до подценяване и недоворие към целия бранш. В този бизнес няма законово определени правила и норми, които да контролират качеството на услугата и да защитават интересите на клиентите. За съжаление няма и браншова организация, която да следи развитието на бранша, поради което всичко зависи от отговорноста и професионализма на фирмите и желанието им да си свършат качествено работата.

Целта на тази статия е да изброим и обясним 10-те основни причини, поради които използваме услугата интериорен дизайн. Ще се опитаме да дадем повече яснота за същността и целта на интериорния дизайн според нас, екипа на студио за интериорен дизайн 3D SMART DESIGN


петък, 9 септември 2011 г.

Как да намерим oфис площ в дома си


Много от домовете не разполагат с допълнителна стая, посветена на домашния офис. Ето някои опции за пространства, които могат да бъдат използвани като домашни офиси.

Компютърни шкафове
Компютърният шкаф заема минимално пространство, когато е затворен, но въпреки това може да бъде много функционален офис вкъщи, когато се отвори. Помислете за някакъв интересен  стол, вместо на традиционния офис стол, който може да се използва хем като стол за бюро, хем като интериорен акцент когато не се използва. Когато сте готови с работа, всичко, което трябва да направите, е да затворите вашия шкаф, така както  ще затвори вашия офис.

Килер
Можете да позиционирате вашия домашен офис в килера. Ако имате килер със стандартна дълбочина, използвайте същите съвети като в горната точка.

Закуска или обяд
Помислете за работа на вашата  маса за закуска или обяд. Можете да отделите малък кухненски шкаф, където да съхранявате цялата си документация, както и принтер и друга офис техника. Масата, която ще използвате ще ви е доста удобна, тъй като можете да се разположите на широко. Естествено, неудобството  е, че след работа всичко трябва да бъде върнато в шкафчето.

От друга страна пък ще имате възможност да използвате трапезните столове вместо офис сол.

Ако имате пък отделни стай за закуска и обяд, спокойно можете да обмислите варианта да преобразувате едната в офис помещение.

Скрит в ъгъла
Ако имате домашен офис в ъгъла на една стая, можете да го скрие със сгъваем екран, когато не се използва. Това ще работи добре в хола или в мазето.

Под стълбите
Ако имате стълбище, може да има неизползвано място под стълбите, което е скрито зад стена. Друг вариант е да поръчате  шкафове, съобразени с вашите изисквания по отношение на място и функционалност. Може да използвате това пространство, за да създадете офис или поне за съхранение на офис консумативи и оборудване.

Допълнителна постройка
Можете да добавите малка сграда или навес в задния двор на дома си, да се използва като домашен офис. Това е в случай, че живеете в къща с двор. Ако ли пък не мазето или тавана със зимнината винаги може да бъде преработено в офис :)

Как да направим Още Green House


За да се направи една по-зелена къща, трябва да се фокусира върху 4 основни елемента - къщата-ниска поддръжка, по-енергийно ефективни, по-здрави и имат малко отпадъци.

Ниска поддържаща
Направете екстериора на къщата си, зидария, вместо на даден продукт, които ще изискват боядисване или редовни налягане пране, за да бъде по-ниска поддръжка. Използвайте подови настилки, че не се нуждае от пребоядисване, такива като линолеум, плочки или бетон. Използвайте метална или алтернативен винил фехтовка, вместо от дърво фехтовка може да се наложи да се сменят на всеки 10 години. Използвайте гумени мулч, вместо на природен мулч. Каучук мулч струва малко по-отпред, но тя трае вечно и е направен от стари гуми, които иначе биха били в депо. Да платят малко по-отпред, за един качествен продукт, който не изисква толкова много поддръжка може да ви спести пари в дългосрочен план и ще ви помогне в по-зелена дом.

По-енергийно ефективни
Изберете елементите за вашия дом, които са по-енергийно ефективни и използването на устойчиви материали, които изискват по-малко ресурси, за да има един по-зелен дом. Можете да получите двойно paned прозорци, добавете по-голяма изолация за вашия дом, използвайте ниски тела поток вода, растителни дървета за сянка вашия дом и да го охладител, инсталирайте оберлихт тръби, за да запали дома си с естествена светлина, вместо използването на електроенергията, използвайте вентилатори намали необходимостта за климатик, захранване на вашия дом с енергия от възобновяеми източници като слънчеви панели или с помощта на зелен енергиен доставчик, използвайте Energy Star или други енергийно ефективни уреди, използват флуоресцентни или LED светлини вместо стандартните лампи с нажежаема жичка, използвайте настилка от бамбук или от корк, че е повече възобновяеми от нова твърда настилка, както и система за капково спринклерна, че е по-ефективно, отколкото стандартна система за напояване.

При изграждане или реконструкция на дома, има много неща, за да разгледа. Каменни плотове бъдат изпратени по целия път от Азия, като по този начин, с помощта на много изкопаеми горива, или са направени с местните ресурси? Има ли вашата вода за напояване, идват от кранчето или е събрана дъждовна вода? Използвате ли най-миене на товарене или миене на зареждане отпред, която използва по-малко вода и електричество? Наистина ли имате нужда от голям дом, който изисква много енергия за отопление и охлаждане или по-малък дом ще ви направи също толкова щастлив?

Здраве
Използвайте органични бельо, органичен матрак, органични легла, химически безплатно черги, органични доставки за почистване, и без VOC (летливи органични съединения) боя в дома си, за да направи по-зелен. Използвайте подложка врата, за да запази някои от мръсотията на вашия дом, което ще изисква по-рядко почистване. Отворете прозорците, за да нека свеж въздух вътре, тъй като повечето домове имат по-високо замърсяване на въздуха вътре, отколкото на външния въздух от повечето градове. Добавяне на саксийни растения към вътрешността на вашия дом, за да помогне за почистване на въздуха.

Малко отпадъците
Зелен дом има малко отпадъци и рециклира колкото е възможно повече. Повторна употреба на материали вече сте, рециклиране на материали, които вече не искате, и покупка на рециклирани материали възможно най-много. Refinish кухненски шкафове вместо да купуват нови. Ако се купуват нови, дари на старите, вместо да ги изхвърлите. Използвайте регенерирани дървен материал, вместо на нови. Използвайте спасен архитектурни елементи, за да добавите характер във вашия дом. Vintage и антични аксесоари добавят топлина и индивидуалността на дома.

Как да спестите пари от пасивните системи за отопление и охлаждане на вашият дом


Пасивно отопление и охлаждане на дома означава възможност за отопление и охлаждане на дома, без движещи се части. Движещите се части, изискват електричество, което струва пари и натоварва околната среда. Вижте стъпките по-долу, за да се увеличи пасивно отопление и охлаждане на дома си, за да се спес патите пари и да бъде домът ви енергийно ефективен.

Проверете изолацията на вашия дом, за да се уверите, че е добре направена. Изолация държи хладен въздух в дома ви през лятото и топъл въздух в дома ви през зимата. Проверявайе изолацията на всеки няколко години, за да се уверите, че все още е на подходящите нива, тъй като тя се износва с течение на времето, което я прави по-малко ефективна.

Проверете вентилация на тавана ви. Вашият таван се нуждае от подходяща вентилация, за да си таван хладно през лятото.

Ако можете да си го позволят, подменете дограмата.

Използвайте тежки драперии, през зимата, за покриване на прозорците през нощта, за да се намали количеството на топлината, загубени през прозорците. През лятото, дръжте драперии си затворена, за да запази топлината, подвижен тента над прозорците и / или растителни широколистни дървета (дървета, които губят листата си през зимата), в близост до прозорците, за да блокират слънчевата топлина.

Увеличаване на топлинната маса в дома си. Thermal магазини за масовия температурата в дома ви, за да помогне за поддържане на текущата температура за по-дълги периоди от време, така че няма да има за отопление и охлаждане, както често. Плочки, камък, бетон, тухла, вода, и кирпич термалната маса. Можете да имате етаж камък, тухла камина, както и да използвате изхвърли бетон или керамика вътре в стените, за да увеличат термалната маса на Вашия дом. Дърво, стъкло и метал не са много по-термалната маса. От южната страна на дома си, обикновено получава най-много топлина от слънцето, се уверете, че да имат термална маса в това място.

Използвайте капандурите, които се отварят за отнемане на топлина от дома си през лятото. При охлаждане на дома си, уверете се, отворени прозорци през един от друг в дома си, за да пресече проветри и да получите най-хладен въздух.

Създаване на вестибюл в дома си между входни врати и жизнено пространство за намаляване на температурата люлки. Можете да добавите затворена веранда, която сте въвели, преди да влезе на вашия дом, за да запазите вътрешната температура по-стабилна.