Дизайн | 3d визуализации | изпълнение на проектите

Моята снимка
София, София, Bulgaria
3d Smart design е креативно студио фокусирано върху развитието на концептуалния дизайн, фотореалистичната 3d визуализация и цялостното изпълнение на проектите. Нашият екип от професионалисти работи в посока изграждане на дизайн съобразен с вашите изисквания и потребности. Цялостната концепция е насочена към максимално улеснение на клиента. Нашите услуги са предназначение за клиенти, които ценят своето време и държат на качественото и детайлно изпълнение.

неделя, 18 септември 2011 г.

Кратка история на интериорния дизайн

Заслугите за създаването на интериорния дизайн е най-често се дават на древните египтяни, които украсявали своите колиби от кал с прости мебели, застилали подовете си с животински кожи или текстил, украсявали стените си със стенописи, скулптури, и рисували вази. Красива златни накити, намерени в египетски гробници (като тази на Тутанкамон) разкри важността на по-богата украса за богатите и мощни египтяните.

Римски и гръцки цивилизации, изграждат стила си върху египетското изкуство за вътрешно обзавеждане и декориране. И двете култури отпразнува граждански гордост чрез развитие на купол покрив обществени сгради. В дома на гръците присъстват мебели от дърво, слонова кост и сребърни орнаменти. Римляните поставят специален акцент върху съчетаването красотата и комфорта, а интериора на дома отразява тяхното богатство и социален статус. Римските  мебели, са изработени от камък, дърво или бронз.Основни елементи в декорирането са възглавници и гоблени. Както римляни и гърци са използвани вази, мозаечни подове, стенописи или фрески за разкрасяване на интериорни пространства.


Този период на разкош и охолство на орнаменти, контрастира със строгите икономии, предизвикани от непрекъснатите войни на средновековна Европа и възхода на християнската църква. "Dark Ages" е време на мрачна дървена ламперия, минималистични мебели и каменни подови плочи. ... Дори по-богатите индивиди от време, който добави, декоративни докосва като стена тъкани и каменни резби, залепена с приглушени цветове и прости текстил.

Излизайки от тъмното средновековие, европейците отново въвеждат цвят и орнаменти в домовете си. През 12 век, творческият готически стил за пръв път използва идеята за отворените интериори и многоборйн прозорци. целта е да се улови естествената светлина.

В 15-ти и 16-ти век, френския Ренесанс доведе до подновяването на акцента върху изкуството и красотата в интериорния дизайн. Архитекти създават пространства със сложни декоративни елементи, присъстват мраморни подове, инкрустирани дограми, картини и мебели, изработени от най-добрите дървесини. Впечтление правят пищните на цвят и орнаментика текстили. Най-ярките примери за Ренесансовия интериорен дизайн са  царски дворци, вили, и параклиси на Европа.

След Ренесанса, богатият италиански бароков стил станава популярна в цяла Европа. Примери за това са двореците на Версай във Франция. При барок е характерно използването на такива интериорни елементи от дизайна като цветен мрамор, стъклопис, боядисани тавани, и усукани колони. В средата на 18 век, европейските интериорни дизайнери създават нов интериорн стил, наречен рококо. Той се  изразява в присъствието на  азиатския порцелан, дизайна на цветя, и мебели, инкрустирани с елегантни материали като седеф и черупка на костенурка. В края на 18-ти век Неокласическият период, които е следвствие на класическия дизайн на древен Рим, преоткрива използването на бронз, коприна, сатен, кадифе и.

От началото на 1800, обаче, както в Европа така и в  Америка, се анблюдава тенденция  към повече свобода и еклектика в интериорния дизайн. През следващите два века, броят на новаторските и модеренистични интериорни стилове ще създадат - включително Арт деко, Арт Нуво, минималистичен стил. През 19-ти век се наблюдава тенденция на промишления Баухаус. Друга насока е и популяризирането на интериорния дизайн. Докато преди тези услуги са  запазени за царските особи и техните дворци, през 18 век интериорен дизайн г започва да достигне и до масите.

През 20 век създаването на електродомакинските уреди като печки, перални и хладилници създават нови предизвикателства пред интериорните дизайнери. Тяхна основна задача е  да съобразят пространството с всички уреди, без които съвременния живот е немислим.

Областта на интериорния дизайн е извървяла дълъг път от кал и тухли дни на древните египтяни. Дизайнерите днес имат възможност да черпят идеи и влияния от миналите епохи, като същевременно непрекъснато се стремят да създават нови тенденции в дизайна. Разнообразието и иновациите по отношение на  материалите както естесвени, така и изкуствено създадени им дава възможност да разгърнат въображението си. Затова ние от 3D SMART DESIGH сме влюбени в дизайна.

Няма коментари: